BredAnts

Door de Willemstraat in Breda krioelen 800 mieren van het station naar het centrum. Ze gaan alle kanten op en nemen de mensen mee.

Beeldend kunstenaar Florentijn Hofman maakte de mieren. “Ze zijn verzonken in de tegels, en ze duiden de stroom van mensen en ontregelen die ook een beetje. Mensen lopen en springen mee met de mieren.”

Hofman kiest vaker dieren als uitgangspunt voor zijn werk. Zoals de 26 meter lange Selfie Panda met selfiestick in Dujiangyan in China, die hij in opdracht van die stad maakte.

26 meter langer Selfie Pand in Dujiangyan, China. Foto: Rex Zou

De panda heeft de overstap gemaakt van de natuur naar het stadsleven. Hij is een symbool geworden, een cartoonfiguur, een Chinees exportproduct en onderdeel van de beeldcultuur.

Het grote formaat van de Selfie Panda verwijst naar macht én toch blijft hij een grappige, schattige panda.
Hij poseert ijdel met zijn selfiestick in de aanslag. Het houdt zichzelf zeker geen kritische spiegel voor. Hij trekt veel publiek, mensen gaan met hem op de foto. Zo gaat Selfie Panda over toerisme, selfiecultuur en symbool-politiek.

In de selfiecultuur hoef je maar weinig te doen. In die passiviteit schuilt gevaar. Passiviteit is geen manier van leven, beeldcultuur is een valse afspiegeling van de realiteit.

Hofman speelt met zulke complexe boodschappen. Zijn wereldwijd rondreizende badeend is een symbool van mondiale verbinding, zijn Feestaardvarken in Arnhem gaat over sociale cohesie in de stad. Recent kreeg Rotterdam de Bospoldervos, over nieuwkomers en grenzen in het stedelijk weefsel. Onder hun vriendelijke uiterlijk zit een verhaal over maatschappelijke kwesties.

Rubber Duck, Kaohsiung. Foto: Courtesy Studio Florentijn Hofman

Hofman: ‘Mijn beelden brengen rumoer, verbazing en een glimlach. Ze halen mensen even uit hun dagelijkse routine. Voorbijgangers houden stil bij een beeld, stappen van hun fiets en knopen een gesprek aan met andere passanten.
Mensen maken weer contact met elkaar. Dat is de werking van mijn beelden in de openbare ruimte.’

Fotografie Edwin Wiekens

Interventie van Beeldschoon Breda: 800 mieren komen tot leven in augmented reality
De vrolijke rode mieren die je op route van het station richting het Valkenbergpark tegenkomt, prikkelen de fantasie. Veel kinderen vinden het geweldig om ze te volgen.
Dat was de aanleiding voor het project Beeldschoon Breda om er een digitale beleving aan toe te voegen.

Scan de QR code en de mieren komen tot leven. Ze worden groter en komen in beweging!

Naam:
BredAnts

Omschrijving:
800 rode mieren verzonken in stoeptegels

Kunstenaar:
Florentijn Hofman

Augmented Reality: Studio Apvis

Omvang:
800 tekeningen over een afstand van een paar honderd meter
Jaar: 2016

Materiaal:
afbeelding verzonken en in stoeptegels

Locatie:
Willemstraat

Fotografie: Edwin Wiekens