Nil

Het begon allemaal in 1978
De Raad van Wijze Mannen van CC ’t Aogje had de handen uit de mouwen gestoken. Op hun initiatief kreeg het plantsoen ter hoogte van Haagweg 438 nieuwe beplanting met speelattributen. En bovenal, de mensen met uitzonderlijke diensten voor het Princenhaagse Carnaval kregen een plaquette. Het Zottenhofje was een feit. Het markeerde gelijk de zeventien jaar Knillisium van 1956 tot 1978.

Nog eens 13 jaar later was het tijd voor een heus standbeeld: Nil
Op 2 februari werd het onthuld door Prins Joostinus en De Wijze Mannen. Ton Govers voerde het monument uit: een stenen voetstuk in de vorm van een pomp, met daarop een lantaarnpaal en Nil, twee feestvarkens.

Nil is nog steeds dé plek waar in Princenhage tijdens carnaval de eerste en laatste druppel worden gedronken.

Over de kunstenaar André Karthaus
André Karthaus studeerde geneeskunde in Utrecht, na zijn promotie in 1956 werkte hij tot 1987 in het Sint Ignatius Ziekenhuis, nu het Amphia.

Dré Karthaus was bedenker van chirurgische innovaties waarmee hij landelijk indruk maakte zoals een centrale steriliseerafdeling en verbeteringen in fractuurbehandeling. Hij gebruikte als een van de eerste Nederlandse chirurgen een vaatprothese.

Tekenaar van operatietechnieken en maquette maker voor huisvesting Ignatius
Karthaus tekende, hij legde zijn operatietechnieken vast en maakte vrije werk.
Ook maakte hij maquettes, onder meer voor het nieuwe Ignatius aan de Molengracht. Het uiteindelijke gebouw lijkt opvallend veel op het ontwerp van Karthaus.

Schetsontwerp Nil

Karthaus ontwierp Nil, als geschenk van de raad aan carnaval vierend Princenhage
Karthaus was één van de leden van de Raad van Wijze Mannen van CC ’t Aogje. Hij ontwierp Nil als verlaat geschenk van diezelfde raad aan carnavalvierend Princenhage.
In 1989 bestond de raad achter het Princenhaagse carnaval stichting ’t Aogje 33 jaar. Een duidelijke aanleiding, 3 maal 11, voor een bronzen aandenken op de hoek van de Posthoornstraat en de Haagweg.

Bronnen: Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde. jaargang 25, nr. 1 (2016), Kunst in Breda.
Meer over de carrière van Karthaus lees je hier.

’t Zottehofke in het groen-wit
Op 9 december 2021 werd het plantsoen in de kleuren van Princenhage gezet om meer aandacht te vragen voor het kunstwerk NIL. Tijdens carnaval is het hofje is een ontmoetingsplek, en daar past een kleurrijk plantsoentje bij!

Fotografie Edwin Wiekens

Naam:
Nil

Omschrijving:
beeld van 2 feestvarkens

Kunstenaar:
André Karthaus (een van de leden van de Raad van Wijze Mannen)

Hoogte: 48 cm
Jaar: 9-2-1991
Materiaal: brons

Locatie: kruising Haagweg 438 en Posthoornstraat

Verantwoording foto’s en afbeeldingen

foto in header: Hof fotograaf C.C.’t Aogje
schetsontwerp Nil: André Karthaus