Over Beeldschoon Breda

Project “Beeldschoon” kijkt met een frisse blik naar de bestaande beelden in Breda en zet kunstwerken weer even in de schijnwerpers door een tijdelijke interventie.

De ingreep kan gaan over het verhaal achter het werk, over de kunstenaar of de openbare ruimte die continu in verandering is. Beelden die het verdienen om weer eens bekeken te worden. We starten met 3 tijdelijke interventies op 11 december 2021.

Hoe ervaren we kunst in de openbare ruimte?
Raakt het werk je? Wat doet het met de ruimte eromheen? Voelt het werk vertrouwd naar mate we het langer kennen? Of lopen we er dan in alle vluchtigheid aan voorbij?

De kunstwerken hebben allemaal een verhaal
Niet alleen de achterliggende gedachte van de kunstenaar. Voordat het geplaatst wordt, gaat er vaak veel aan vooraf. Het proces van concept tot en met de discussie waar het beeld komt te staan. Kunst raakt mensen, positief of negatief. Wat doet het beeld met de ruimte om zich heen? Is het bedoeld om publiek te trekken? Gebeurt dat ook? Komen er mensen tegen in opstand? Of wordt het een vaste ontmoetingsplek waar herinneringen worden gecreëerd?

Niet gek dat beelden uit het zicht raken
Mensen veranderen, kijken anders. Waarden van wat ‘mooi’ is of aanspreekt, aanstootgevend is of juist verwondering oproept veranderen. Dat maakt het complex om kritisch naar bestaand werk te kijken.

De context, geschiedenis, betekenis en symboliek van bestaande beelden in de openbare ruimte zijn aanleiding om opnieuw naar deze beelden te kijken. Door een tijdelijke toevoeging worden de beelden weer even in de spotlights gezet. En kunnen we even terug in de tijd, terug in onze eigen ideeën om zo weer met een frisse blik naar de kunstwerken te kijken, er plezier of ergernis aan te beleven. Die gedachten geven beweging. En samen iets vinden van een werk nodigt uit tot contact.

Met Beeldschoon zetten we beelden in de schijnwerpers om het achterliggende verhaal te vertellen. Waardoor mensen weer geprikkeld worden om (anders) te kijken naar het kunstwerk. Het is een ode aan het werk.

Volg ons:


Beeldschoon is een samenwerking van:

Initiatief en ontwerper:
Merel van der Linden

Illustratie:
Guus Niessen, Studio Zeef

Fotograaf interventies:
Edwin Wiekens

Website & tekst redactie:
Carla van Gaalen

Realisatie Nil:
Gemeente Breda, Dorpsraad Princenhage, Carnavalsvereniging Stichting C.C. ’t Aogje Facilitaire theater Werkplaats.

Realisatie Hangbankzwijntje:
Gemeente Breda, Studio Woest, Green Revolutions, Wouter Thorn Leeson zoon van Julia van Verschuer, Grieks restaurant Sirtaki.

Realisatie Offer van Isaak:
Gemeente Breda, kunstenaar Gert Paans.
Het idee van de interventie kwam tot stand in samenwerking met Ruth Giebels, Lidwien Hupkens en Dorine Verheijden.

Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda.

Meer weten over initiatiefnemer Merel van der Linden?
Kijk op merelvanderlinden.com

Privacy informatie
Die vind je hier.