De Schrijvertjes

De beelden van Hein Koreman zijn op veel plekken in Breda te vinden.

Ook het Schrijvertje: een beeld van een voorover-gebogen schrijvend kind.
De houding van zijn bijziende dochtertje inspireerde hem.

Het beeld staat op twee plekken: in Breda in de Halstraat en in Tilburg aan de Heuvelstraat.

Het Schrijvertje is aanleiding voor een nieuwe interventie: Tilburgers en Bredanaars schrijven elkaar.

Eerst meer over Hein Koreman (1921-2012)
Hij groeide op in Lage Zwaluwe en woonde later in Breda. Zijn moeder was boerin en zijn vader griendwerker in de Biesbosch. Op de ambachtsschool ontdekte hij zijn talent voor het snijden van beelden.
Koreman ontmoet beeldhouwer Toon van de Wiel. Tijdens de oorlog studeert hij aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten in Tilburg en later aan het Nationaal Hooger Instituut voor Schoone Kunsten te Antwerpen en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Koreman maakte ook ‘De Vlucht’. Het staat in het Valkenberg in Breda. Het verbeeldt de vlucht van de Bredanaars aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar herdenken hier mensen de oorlog.
Koreman maakte nog veel meer, zoals de Betaaltafel, Dans, de Emu en het Bokje. Je herkent zijn ‘hand’ in de gestileerde vormen.

Van zijn negen kinderen gingen er zes de kunsten in
Koremans zoon Maarten maakte onder meer de bekende Wegkijker, zittend bovenop hun huis aan de Baronielaan. Het was een stil protest tegen de drukke zuidelijke rondweg. Eloi Koreman ontwierp onder andere de Hoge Brug in het centrum. Die brug kwam er in 2007 nadat er weer water door de haven stroomde. Eloi stelde een boek samen over het werk van zijn vader: De Madonnamakers, het verscheen in december 2022.

Schrijvertjes in Tilburg en Breda: wat schrijven zij aan elkaar?

Het bijziende dochtertje inspireerde Hein Koreman om het beeld te maken.
Als je bijziend bent zie je de wereld om je heen onscherp. Je zit in je eigen wereld. Dat gaat vaak ook zo met de stad waar je woont, dat is jouw stad.

Omdat Het Schrijvertje zowel in Tilburg als Breda staat, schept het een band tussen de twee steden. Wat hebben Tilburg en Breda nog meer hetzelfde? Wat is anders?

Schrijven op de uitnodigende, golvende pagina’s bij de Schrijvertjes zelf
Beeldend kunstenaar Marieke Vromans uit Tilburg ontwierp een organische vorm voor de Schrijvertjes. Het zijn twee golvende pagina’s. In het midden zit het Schrijvertje. Iedereen is uitgenodigd op de pagina’s een bericht te schrijven, bestemd voor een Tilburger of Bredanaar.

Inwoners uit Breda en Tilburg schrijven elkaar
Bij het werk van Marieke Vromans waren kaarten te vinden. Daar kun je je boodschap voor je buurstad op schrijven en versturen aan een antwoordnummer (geen postzegel nodig). Gewoon op de post doen in een Post NL brievenbus. Beeldschoon Breda bezorgt de kaarten.
Wat vinden inwoners van de beide steden hetzelfde of juist heel anders in hun stad? En waarom is dat zo? Wat zouden Bredanaars aan Tilburgers willen vertellen en omgekeerd? Over het beste terras, je mooiste plek, je fijnste buurman, je grootste geheim?

De tijdelijke interventie bij De Schrijvertjes was te zien tot 23 maart 2023
Het Schrijvertje in Tilburg staat aan de Heuvelstraat (ter hoogte van de Pauluskerk)
Het Bredase Schrijvertje vind je in de Halstraat (ter hoogte van de Cosmo kapper)


Naam: Schrijvertje
Omschrijving: beeldje van kind
Kunstenaar: Hein Koreman – RKD
Hoogte: 57 cm
Jaar: 1975
Materiaal: brons
Sokkel: beton, 65 cm
Locatie: Halstraat 31

Fotografie Edwin Wiekens