Hangbuikzwijn

Julia van Verschuer

Julia van Verschuer studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam bij prof. G.V.A. Röling (tekenen) en daarna beeldhouwen bij prof. P.S. Esser. Ze werd geboren in 1926 in Plasmolen, gemeente Mook en was de dochter van Daniel Baron van Verschuer en Maria Cox.

Julia groeit op bij het landgoed van haar grootouders, de St. Jansberg in het prachtige natuurgebied Rijk van Nijmegen. In de Tweede Wereldoorlog werd het landgoed tot haar grote verdriet verwoest. Die verwoesting beïnvloedde haar grafische werk. Haar tekeningen en litho’s verbeelden landschap, tuinen en gebouwen in verval en afbraak waarin mensen of dieren afwezig zijn.

Benedentuin (1969) litho
Benedentuin (1969) litho, bron: 1971, BRES
Met dank aan Wouter Thorn Leeson

Haar beelden zijn heel anders. Die zijn figuratief en ze laten juist wel mensen en dieren zien. Julia van Verschuer geeft de beelden een ‘magisch’ tintje, schrijft Alexandra Gabrielli in 1996 over een tentoonstelling van Julia in Galerie Imago in Amsterdam. Zo maakte Julia de dinofant, een bronzen oer-olifant.

Hangbuikzwijntje, Julia van Verschuer, Veemarktstraat, Breda
Met dank aan Wouter Thorn Leeson.

In Breda staat haar hangbuikzwijn, een stevig zwijn dat door zijn lieflijke rondingen vriendelijk en uitnodigend over komt. Dat is ook precies wat Julia  wilde, dat kinderen het zwijntje al spelend zouden vinden en er bovenop zouden klimmen.

Het hangbuikzwijntje krijgt tijdelijk een tuintje. Dat geeft hem rondom de ruimte. Hij is even niet meer verstopt tussen de stoelen en tafels van het terras.

Fotografie Edwin Wiekens

Naam:
Hangbuikzwijn

Omschrijving:
beeld van hangbuikzwijn

Kunstenares:
Julia van Verschuer – RKD

Hoogte: 77 centimeter
Jaar: 1974
Materiaal: brons

Locatie: tegenover Veemarktstraat 2A

Fotoverantwoording:
Alle afbeeldingen op deze pagina komen uit het archief van Julia van Verschuer, met dank aan haar zoon Wouter Thorn Leeson.